dilluns, 29 d’abril del 2013

La moneda grega del Barranc de l'Arc

Per: Agustí Galiana



Aquesta moneda va ser trobada cap a 1925 al Barranc de l’Arc. Un dels especialistes en numismàtica que han parlat d’ella (que en són molts) comenta que va ser vista per última vegada a la Vila Joiosa, a casa de Jaime Llorca, l'any 1927. Deu estar en mans privades. És de les poques monedes gregues antigues documentades en la regió contestana.

És un tetradracma sicilià de plata, de la ceca de Panormo (és a dir, l’actual Palermo). Ha estat datada cap a principi del segle IV abans de Crist. Tenia un valor de quatre dracmes, la moneda més usada en el món hel·lènic d’aquell temps.

A l’anvers hi ha un cap de Persèfone mirant a l’esquerra, rodejat de tres galfins, dos davant i un darrere. Al revers, hi ha una quàdriga mirant a la dreta, guiada per un auriga, que té per damunt la Victòria (Niké) volant cap a ell, i per davall, en exerg, una serp (o un hipocamp, criatura meitat cavall meitat serp) mirant a la dreta, amb les lletres “sys”, segons indica Carmen Alfaro (2000). He trobat a internet que els fenicis van fundar una població cap al 700 aC, que anomenaren “Zyz” en aquest lloc; després, els grecs van fundar Panormo al mateix lloc. En el segle III aC els cartaginesos la van conquistar; va ser escenari de la Primera Guerra Púnica, en la qual van participar mercenaris ibers, com podia ser algú de Sella.

Persèfone era la deessa de l’infern, casada amb Hades. Calia pagar una moneda per entrar a l’infern, potser per això se la representava a les monedes. I per això es posava una moneda en la boca dels difunts. Potser també influeix que Sicília siga una illa volcànica, ja que els volcans estan associats a l’infern en la mitologia grecoromana. No he pogut aclarir la simbologia de la quàdriga, els galfins ni la serp.

Antonio Manuel GUADAN (1955) “Cronología de acuñaciones de plata de Emporion y Rhode” Numisma (Madrid) 16: 9-55.

Pere P. RIPOLLÉS ALEGRE (2009) “El dinero en la Contestania durante lo siglos V-III a.C.” Huellas griegas en la Contestania ibérica, Marq, Alacant, p. 62-75.
Bibliografia:

Carmen ALFARO ASINS (2000) “La producción y circulación monetaria en el Sudeste peninsular” Los cartagineses y la monetización del Mediterráneo Occidental - Anejos AEspA (CSIC) 22: 101-112.
Carmen ALFARO ASINS (2002) “La moneda púnica foránea en la Península Ibérica y su entorno” X Congreso nacional de Numismática (Albacete 1998), p. 17-64, Madrid.
Antonio GARCÍA BELLIDO (1948) Hispania Graeca, vol. 1. Instituto Español de Estudios Mediterráneos, Barcelona.
Gilbert K. JENKINS (1971) Coins of Punic Sicily, SNR 50, p. 25-78, Zurich.
Enrique A. LLOBREGAT (1972) Contestania Ibérica. IEA, Alacant.
Jonathan R.W. PRAG (2010) “Siculo-Punic coinage and Siculo-Punic interactions” Bolletino di Archeologia on line (Roma), volume speciale A / A2 / 2.

diumenge, 14 d’abril del 2013

La República amputada

El 14 d'abril de 1931 fou declarada, democràticament, la II República a Espanya. Les campanes de Sella, de la mateixa manera que la de molts pobles i ciutats, revoltejaren per a anunciar l'avinentesa. 

S'iniciava així una veritable febra per la nova insígnia nacional, ara tricolor, que es va veure representada en multitud d'objectes: banderes, ceràmiques, ventalls, vestits i documents impresos que crearen tota una iconografia republicana.

Amb la victòria dels sublevats en la Guèrra Civil, la República i els seus símbols foren traumàticament anihilats, fins convertir aquests objectes en veritables peces de museu.

En L'Arxiu de Sella estem fotografiant i inventariant tots eixos objectes rars relacionats amb la República que anem trobant pel poble. I com a mostra, volem presentar aquesta bandera republicana amagada en el porxi de la desapareguda casa del Cantonet de Reig i a la qual es va descosir la secció de tela morada. Actualment es troba dipositada en la Casa del Poble, seu dels socialistes de Sella.

La bandera amputada.
Detall de la resta de tela morada que va ser descosida


dilluns, 8 d’abril del 2013

Notícies de l'Arxiu, núm. 18 (març de 2013)

El cine-teatre Avenida

Aquest és el titol del nou programa de l'Arxiu de la Memòria, a CabilóRàdio. En aquest nou episodi mirem de recuperar, en poc més de 25 minuts, els trets principals del cinematògraf de Sella, que va funcionar durant quasi 30 anys. Ens acompanyaran els testimonis de les germanes Antonia i Rosa Pérez, Vicent Rubio i, especialment, Ramón Garcia. Aquest últim, a banda d'un fum de records, ha conservat cartells i programes del cine, dels quals en guardem una còpia en l'Arxiu de Sella (1).


Únicament ens falta una fotografia del conjunt del cine, que Ramón assegura haver tingut i que està buscant. Com que les imatges d'aquest espai no són molt nombroses, a veure si entre tots podem arreplegar-ne per  completar la memòria d'aquest inolvidable centre de cultura i entreteniment.


De moment, us oferim algunes fotografies donades per diverses persones a l'Arxiu i us convidem a escoltar el programa de CabilóRàdio a través de la direcció següent:


Programa de la inauguració del cinema, l'1 de març de 1942.
Aquest esmorzar en l'interior del cinema, amb motiu de les festes de 1960, és
l'única imatge que ens permet fer una mínima recomposició del local.
Joves de Sella a l'interior del cinema el 1959.



Canal a Youtube de l'Arxiu de Sella

Recentment hem estrenat un canal a Youtube on penjarem diferents vídeos que anem elaborant o que anem trobant sobre el nostre poble. De moment, podreu trobar dos vídeos sobre les exposicions "Els carrers de la memòria: Sella 1890-1960" (2010) i "Cent anys de comerç i industria a Sella" (2011), així com un recorregut per les 17 edicions de la Fira de Mostres i Cultura Mediterrània de Sella. Incloem també un fragment d'una gravació de l'any 1966 on ix el llavador i la carretera, i que va ser una de les troballes més impactants de fa uns anys.



(1) Podeu veure la totalitat de les imatges, arreplegades per Glòria Alemany en el seu text titulat "Cuenta Ramón" i publicat al Llibre de Festes de l'any 2008.