dimecres, 19 d’octubre del 2011

Carta de presentació

L’Arxiu
Un espai per al patrimoni històric i cultural de Sella

El poble de Sella compta amb un vastíssim material etnològic i cultural que si no es recull i s’estudia pot caure en l’oblit. Arran d’aquest plantejament, naix la iniciativa de crear un arxiu que vaja més enllà del mer espai físic on aplegar tota aquesta informació. I és que l’Arxiu de Sella pretén consolidar-se com a col·lectiu de persones interessades en recuperar i difondre el patrimoni material i immaterial de la localitat. El propòsit d’aquest projecte, doncs, és recollir i inventariar tots aquells elements culturals que donen sentit al nostre passat i a la nostra existència com a poble mil·lenari de la serra d’Aitana.
L’interés de l’Arxiu és molt ampli, ja que abraça des de documents històrics fins a memòria oral (recollida d'entrevistes), tot passant per fotografies, manifestacions artístiques i religioses del nostre passat, inscripcions, gravats o graffitis,  així com també dites populars i d’altres mostres de material etnopoètic, onomàstic (toponímia i antroponímia), arquitectònic (arquitectura rural i urbana), esportiu (pilota valenciana i d'altres esports), etnològic (oficis, conreus i tècniques agrícoles i ramaderes tradicionals) i, en definitiva, qualsevol altra dada digna de ser recollida i estudiada.
A més, aquest espai de recuperació i estudi ha d’aprofitar, alhora, per a conscienciar els veïns i les institucions públiques i privades de la necessitat de conservar aquests béns, de vegades poc valorats o directament oblidats. Per tant, una tasca fonamental de l’Arxiu és la de la difusió, bé siga través de publicacions de caire cultural i científic, o bé mitjançant revistes de caràcter més aviat restringit, com ara les diverses publicacions locals.
Finalment, la creació de l’Arxiu possibilita l’existència d’una eina de consulta per a tots aquells que vulguen iniciar-se en la investigació de qualsevol tema relacionat amb el patrimoni del poble.
I és que un poble amb una riquesa cultural i paisatgística incalculable com és Sella necessita d'una iniciativa que implique com més gent millor. 

Vos animeu a participar-hi?


Foto: J. Santamaria

10 comentaris:

Clareta ha dit...

Una iniciativa meravellosa.
Participaré, segur. En la mesura possible, clar.

Glò ha dit...

Amics, el meu arxiu és vostre, el meu temps és vostre, el meu esforç és vostre.
La meua admiració i gratitud per a vosaltres que no vos rendiu mai.
Demaneu i se vos donarà. :)

J. Jaime ha dit...

M'agrada la iniciativa, us felicite.

Jose Miguel ha dit...

Felicitacions per la iniciativa. Sabeu que podeu comptar amb mi per aquest projecte. En lo que modestament puga aportar. Em dona una alegría saber que en aquests temps monocolor que s'apropen, hi ha una xispa,una llum que torna...

Laia ha dit...

Molta bona iniciativa, enhorabona! Jo també vos ajudaré en la mesura en què em siga possible.

Àngels ha dit...

m'encanta l'iniciativa. Enhorabona!
Encantada d'ajudar amb el que sàpiga/puga.

Dani ha dit...

Us llegirem amb ganes des de l'ombria d'Aitana!

Josep V. ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris. Açò va prenent forma.

carlos ha dit...

Molt bona idea. Ja sabeu si es pot ajudar en alguna cosa, ahí estaré

Anònim ha dit...

Endavant amb l'Arxiu !! Anirem pensant cosetes...

David