dissabte, 31 de març del 2012

Trobat el mapa més antic (fins el moment) de Sella: 1866

Fragment del plànol de Morell (1866) (feu clic per ampliar la imatge)
Recentment s’ha trobat a la Biblioteca Gabriel Miró d’Alacant, el que, a dia de hui, és el mapa de detall més antic que es coneix sobre una bona part del terme de Sella. Es tracta d’un fragment del plànol que acompanyava el projecte de transvasament d’aigües de les fonts de l’Algar fins el terme municipal d’Elx. Va ser dissenyat per l’arquitecte Francisco Morell (el mateix del Panteón de Quijano, de qui ja hem parlat abans) l’any 1866. El projecte mai no es va arribar a fer, però es va aprofitar per a construir el canal de connexió entre els embassaments de Guadalest i Amadorio.

El mapa inclou el riu de Sella per una senzilla raó: la presència de la Font de l’Arc. Amb els seus cabdals temporals es pretenia millorar l'abastiment del canal que transportava les aigües de l’Algar, que feia un recorregut semblant al que fa hui en dia l’autopista AP7.

Crida l’atenció la presència del molí de Baix i el Molinet, aleshores encara propietat de la baronia de Sella i Agres, al igual que altres topònims. Fixeu-vos en una "presa" al final del riu de l'Arc que representa El Salt. Esperem que apareguen nous mapes més antics i amb eixe nivell de detall del nostre poble.

Font: 
Morell y Gómez, F. (1866): Proyecto de canal de riego para fertilizar terrenos de los terminos de Callosa de Ensarria, Altea, Polop, Nucia, Alfaz, Benidorm, Villajoyosa, Campello, San Juan, Muchamiel, Villafranqueza, Alicante y Elche / por D. Francisco Morell y Gomez ; concesionario de los estudios D. Blas de Loma y Corradi. Alicante : Imp. de la Viuda de D. Pedro Ibarra, 104 pp.

PGF

2 comentaris:

Dani ha dit...

Quina notícia més bona! Gran troballa, Arxiver, i curiós el projecte del transvassament. El mapa és molt acurat i supose que t'haurà omplit de goig trobar-lo... Qui busca, troba!

Arxiver ha dit...

Hola Dani, a la biblioteca Valenciana hi ha un exemplar del projecte escanejat, però el mapa es prou dolent, així que vaig anar a veure l'original (és un mapa molt gran) i el tenim fotografiat a trossos. si t'interessa ja saps.una abraçada!