dijous, 26 d’abril del 2012

Noticies de l'Arxiu nº 6 (març de 2012)



Sens dubte, la notícia més destacada d’aquest mes i, segurament, dels últims anys, ha sigut la digitalització de l’Arxiu Parroquial de Sella per part de l’associació Raíces del Reino de València (RRV), dins d’un projecte de les diòcesis de València y Oriola-Alacant. Aixó suposa la conservació definitiva de les dades dels nostres avantpassats des de 1623, els primers pobladors després de l’expulsió dels moriscos. En Noticies nº 2 (novembre de 2011) ja anunciàrem l’existència d’aquesta associació i del magnífic treball que estava portant a terme. 
Estem preparant una entrada amb més informació sobre aquesta notícia, i n'ampliarem la informació. Cal recordar que RRV no cobra per les dades ni per la faena que desenvolupen. Únicament tenen una quota de soci, com totes les associacions que tenen unes despeses mínimes. Podeu informar-vos en la seua pàgina web. Prompte ampliarem tota aquesta informació. De moment, donem l'enhorabona i reconeixem la faena feta per la gent de RRV.
Per altra banda, durant el mes de març hem incorporat els següents documents:
Vicent Olcina ens envia una còpia sobre l’impost del Equivalente de Alcabalas que pagaba Sella en 1715 i 1760 (segons Pilar García Trobat en una publicació de 1999).
Igualment, Vicent ha trobat una valuosa relació de sellards inclossos a l’anomenada “Compañía de vecinos Honrados y Honrados del Reino de Valencia”, de l’any 1808.
I, per últim, Vicent ha aconseguit, després d’una llarga recerca, fer-se amb el voluminós plet entre els Calatayud per la baronia de Sella i Agres, que enfrontà a diferents membres de la familia des de 1780. El document està editat a Madrid l'any 1818
J. Ronda ens aporta nova informació sobre els problemes familiars entre els Thous ocasionats pel testament de Catalina Thous

Gràcies a tots!