dijous, 22 de novembre del 2012

Com era el trinquet de Sella?


El carrer del Trinquet de Sella sempre ha despertat certa curiositat, especialment entre els aficionats a la pilota, tan sensibles amb l'esport. Realment hi hagué un trinquet? En quin moment es va crear i quan es va desfer? On era?

La qüestió també resulta estimulant per als interessats en la història del poble. Encara no hem trobat cap referència documental, ni tan sols al nom del carrer. Tampoc no queda (que sapiguem) memòria oral al respecte. D'altra banda, els trinquets se solien construir aprofitant el llenç de les muralles (com l'exemple del preciós trinquet de Vista Alegre de Dénia, de l'any 1874).

Això vol dir que a Sella pugué existir alguna muralla damunt del carrer València (anomentat antigament camí de Cocentaina)? Açò últim és bastant improbable, i la resposta al lloc on estava i com era aquell vell trinquet pot estar en un poble de la nostra comarca: l'Abdet. 

Trinquet de l'Abdet (1772) (font: Viquipèdia)

Allí encara es conserva un trinquet constuït l'any 1772 i restaurat recentment. Aquesta joia del nostre esport, on es jugava a la modalitat de pilota grossa, no era l'únic. A pobles veïns com Benimantell, Benimassot, Confrides, Guadalest, Murla o Tollos també es té constància de trinquets semblants. 

Trinquet de l'Abdet (1772).
Restaurat a 2006, les parets foren lluïdes en els anys 1940-50 (font: Viquipèdia)
Aleshores, és lògic pensar que el trinquet de Sella degué tindre una morfologia pareguda, que encara es pot intuir al carrer Trinquet.

Carrer Trinquet

Esperem que, pròximament, hi haja més troballes documentals que ajuden a corroborar o rebatre aquesta hipòtesi sobre el trinquet del qual gaudiren, en algun moment del nostre passat, els veïns de Sella.

PGF

1 comentari:

Anònim ha dit...

On ja es jugava a pilota al 1901, és al carrer València i els pilotaris acabaren als jutjats de la Vila

Vicent