dissabte, 16 de febrer del 2013

Notícies de l'Arxiu, núm.16 (gener de 2012)



Un altra oportunitat tristament perduda....

C/ la Pau

L'Arxiu de Sella lamenta públicament que l'obra d'alçament dels carrers la Pau i Sant Antoni no s'haja acompanyat d'una mínima actuació  arqueològica, com obliga el fet de realitzar les obres al voltant del BIC (bé d'interés cultural) de la torre del Palau i del conjunt històric-monumental de l'Església i el Palau, tal i com es recull a les Normes Subsidiaries de Sella. 


Normes Subsidiaries de Sella (1994)

Artículo 62. Espacios y Edificios Protegibles.
Se definen como protegibles los siguientes edificios y construcciones:
  Casino
  Iglesia de Santa Ana
  Castillo- ermita de Santa Barbara.
  Casa en Calle Valencia esquina a carrer Les Voltes.
  Pont Vell.
5. Los yacimientos arqueológicos existentes, asi como la localización de nuevos yacimientos o la simple constatación de restos en el Casco Urbano estarán sujetas a lo dispuesto en la Ley 16/1985 de Patrimonio Historico Español

Ley 16/1985, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español.

El fet més dolorós és saber que aquestes actuacions no hagueren retrasat les obres i no hagueren suposat tampoc cap despesa per al poble. Només la presència d'una persona formada (per exemple, un tècnic de Conselleria) en el moment d'obrir les rases haguera sigut menester perquè la màquina haguera tingut un poc de cura a l'hora de remenar el sol i destruir restes arqueològiques.




Aíxi doncs s'ha tornat a perdre l'oportunitat de recollir un valuós material sobre el nostre passat que, en un futur, podria haver enriquit una col·lecció museogràfica com la que tenen altres pobles veïns (Relleu, Finestrat i Orxeta). En una actuació d'urgència feta sobre les rases i els enderrocs de els obres, hem trobat valuosos fragments de ceràmica i altres objectes d'època medieval, dels que donarem notícia pròximament. 

Alguns fragments trobats (n'hi ha molts més)

Des de L'Arxiu de Sella entenem que aquestes actuacions s'han realitzat des del més absolut desconeixement i sensibilitat cap als valors històrics i patrimonials de Sella i també cap a la legislació vigent, que els professionals de la política haurien de conéixer, ja que forma part de la faena per la que cobren. En tot cas, per a nosaltres és, novament, una demostració del que encara queda per fer en el llarg camí de la conscienciació sobre la necessitat de conservar i reconéixer el patrimoni, com a testimoni del nostre devenir com a poble.


Conjunt Històric-Monumental de l'Església-Palau


*Part d'aquest text es va enviar com a nota de premsa al Magazín de CabilóRàdio


4 comentaris:

Anònim ha dit...

lamentable 1800 euros/mes i no saber ni les lleis basiques del poble que gobernes i et paga

Anònim ha dit...

Fins que no els ansengen.en.alguna.denuncia la.gent.no.parara la.orella. Es inasumible.per el poble.tanta ineptitut i deixadesa. Una cosa es no saber i un altra no saber res de res. Llastima sempre sera tart!
Bouet dixit

repúblicana ha dit...

Como dicen el refrán... "Donde no hay, no sale nada"

Y seguirá, seguirá pasando

Anònim ha dit...

total per cuatres "pedretes", sereu capaços de parar l'obra

com deia el poeta Leon Felipe en el seu poema COMO TU

Como tú
guijarro humilde, como tú
Como tú,
que no sirves para ser ni piedra,
como tú
ni piedra de una lonja,
como tú,
ni piedra de un palacio,
ni piedra de una iglesia,
ni pedra de una audiencia,
como tú..

tindran vergonya de no saber el valor d'aquestes "pedretes"