diumenge, 10 de març del 2013

Notícies de l'Arxiu, núm. 17 (febrer de 2013)


En aquesta edició de Notícies volem fer-nos ressó de la troballa de les gravacions de música popular fetes a Sella per la Fonoteca Valenciana durant els anys 1985-86. En el programa número 2 de La Coveta dels Somnis, a CabilóRàdio, podreu trobar un ampli reportatge al respecte, ja que fou precisament un dels seus redactors, David Sirvent, qui va localitzar aquest arxiu escolar, que dormia -perfectament classificat i digitalitzat- a les prestageries de l'IVM. A més, David ha donat una còpia de tot el material per a l'Arxiu de Sella, que acompanya ara a l'oferit pel portal Canpop (L'Arxiu, octubre de 2012).


En el programa de ràdio es fa una acurada descripció de la història d'aquestes gravacions de música popular que feren els xiquets i xiquetes del CP Server Mora entre els anys 1985 i 1986. Totes les veus enregistrades ja no es troben vives, de forma que es tracta de testimonis de valor incalculable. Al programa cal destacar els testimonis dels xiquets -hui adults- que feren les entrevistes així com les experiències i anècdotes dels tècnics i impulsors de la Fonoteca Valenciana, un èxit col·lectiu i reconegut internacionalment que, entre els seus mèrits, ha suposat la gravació de més de trenta discs. En alguns d'aquests apareix música de Sella, però fonamentalment de caràcter religiós (vols. 14 i 30). Per aquesta raó, els materials recuperats tenen un caràcter inèdit.

Arxivadors, gravacions i fitxes de treball originals. Actualment tot aquest
material es troba digitalitzat (Font: D. Sirvent)

El projecte de la fonoteca, basat inicialment en l'aportació de centenars de mestres, xiquets i xiquetes d'escoles públiques cal contextualitzar-lo en els il·lusionants inicis de l'autonomia valenciana. La ruïna actual d'aquesta, fruit de les devastadores politiques de saqueig i dilapidació de diners públics, ha ocasionat que la Generalitat tanque l'Institut Valencià de la Música, integrat ara en un aglomerat indefinit anomenat CulturArts. Un nou suicidi cultural intolerable des de tots els punts de vista.

Valga aquest humil reconeixement a les persones que van posar en marxa aquesta iniciativa, amb els nostres xiquets i majors com a protagonistes, que hui ens permet disposar d'aquest tresor. I gràcies a David Sirvent per la tasca realitzada!

Alguns dels xiquets responsables de les gravacions, a l'escola de Sella