diumenge, 14 d’abril del 2013

La República amputada

El 14 d'abril de 1931 fou declarada, democràticament, la II República a Espanya. Les campanes de Sella, de la mateixa manera que la de molts pobles i ciutats, revoltejaren per a anunciar l'avinentesa. 

S'iniciava així una veritable febra per la nova insígnia nacional, ara tricolor, que es va veure representada en multitud d'objectes: banderes, ceràmiques, ventalls, vestits i documents impresos que crearen tota una iconografia republicana.

Amb la victòria dels sublevats en la Guèrra Civil, la República i els seus símbols foren traumàticament anihilats, fins convertir aquests objectes en veritables peces de museu.

En L'Arxiu de Sella estem fotografiant i inventariant tots eixos objectes rars relacionats amb la República que anem trobant pel poble. I com a mostra, volem presentar aquesta bandera republicana amagada en el porxi de la desapareguda casa del Cantonet de Reig i a la qual es va descosir la secció de tela morada. Actualment es troba dipositada en la Casa del Poble, seu dels socialistes de Sella.

La bandera amputada.
Detall de la resta de tela morada que va ser descosida


5 comentaris:

Glò ha dit...

Eiii¡¡¡ que no li regalaría jo una caixa per a guardar eixe reliquia??? que vaig naixer un 14 d´abril?? :-)

Arxiver ha dit...

Felicitats!! estaria molt bé una caixa digna d'aquesta joia.. :)

Amelda ha dit...

Molt bona faena, espere que amb iniciatives com esta anem recuperant la nostra memòria. És molt d'agrair! Però una cosa: "es va descosir" o "la van descosir"? És casual que precisament estiga descosida la franja morada?

Anònim ha dit...

Si, està clar que la van descosir a cosa feta. Tindre qualsevol objecte relatiu a la República (i més una bandera!!) et podia portar molts problemes acabada la Guerra..
Pablo

Salvador ha dit...

A la foto no pareix que s'haja descosit. Es veu com si hagueren esgarrat la franja morada.