Creix el nombre de documents i notícies que anem incorporant a l’Arxiu, gràcies a la col·laboració de cada vegada més gent.
Saoro Alemany (Saoro el Vidrier), ens ha cedit una valuosa col·lecció de fotografies familiars, on podem observar imatges del mas del Vidrier i d’alguns carrers del poble. Les fotografies han sigut escanejades i els originals tornen a estar en possessió de la familia Alemany Soler, a la qual li estem molt agraïts.
Com ja informàrem, Joaquin Ronda ens ha donat una sèrie de notícies sobre Sella aparegudes al Boletín Oficial de la Provincia de Alicante durant els anys 1879-1884. Fruit de la seua recerca, ara tenim nova informació sobre personatges com Santiago Llorca, Elvira Llobet o Joan Thous. Els documents aporten, també, nombrosos topònims del terme i permeten aclarir un poc millor els enfrontaments polítics i d’herències i compra-venda de terres al nostre poble.
Enrique Giménez ens aporta un curiós document de 1751 trobat al Archivo General de Simancas (Valladolid) on Sella apareix en la relació de pobles obligats a aportar 160 arroves de palla per a les cavalleries de la caserna militar de Gandia.
Vicent Olcina ha trobat transcrit, en un llibre recent sobre el C.P. Benalua d’Alacant, un informe signat per Antonio Mora Paredes sobre l’escola de xiquets de Sella a finals dels anys 1920. Llegir-lo és tota una delícia i estem preparant la seua edició. Mora, que va posar nom a l’actual escola de Sella, va ser un mestre molt volgut i recordat al poble.
Família al Mas del Vidrier (barranc de l'Arc). Anys 1950. Arxiu personal de la família Alemany |
Al blog La Marina d’ahir s’han publicat dues entrades amb novetats documentals:
- En l’estudi “Els graus en Teologia concedits per la Universitat de València durant el segle XVIIII: alumnes de La Marina”, de França Galiana y Joaquín Ronda, es fa menció del sellard Isidro Cerdá Cerdá, alumne de teologia en el Colegio de Santa María del Temple o Mayor de Santo Tomás de Villanueva de València durant els anys 1770. Ens permet conéixer alguna cosa més sobre la presència, a mitjans del segle XVIII, de famílies adinerades al poble que podien enviar els seus fills a estudiar al cap i casal.
- En l’estudi "Los pueblos de La Marina agradecen a Trinitario González de Quijano su actitud ante el cólera de 1854", de Miguel Guardiola Fuster, apareix transcrita la carta d’agraïment de Sella al Governador civil d’Alacant. La carta ens permet conéixer alguna cosa més sobre l’afecció de la còlera a mitjans del XIX, així com la composició de l’Ajuntament eixe mateix any.
Vicent Olcina ha trobat uns estudis numismàtics relatius a la troballa d’unes monedes al barranc de l’Arc durant els anys 1930. Al fil d’estes troballes hem obert una línia de recerca sobre el tema, i van eixint coses interessants que ens permetran fer un escrit més ample.
Incorporem a l’Arxiu un interessant estudi sobre la nostra tradició musical popular, Cançoner del poblet de Sella, realitzat per Alba Asensi a 2009. Enhorabona Alba!
Addenda:
Alguns membres de l’Arxiu hem ajudat un grup de investigació de la Universitat de València que està fent un estudi sobre el regadiu de la conca del Amadorio. Hem eixit al camp amb ells, acompanyant-los per les actuals i antigues zones regades des de Sella, i hem pogut constatar la gran quantitat de sèquies (desenes de kilòmetres!) que recorren tot el terme. L’experiència ens ha permés conéixer i fotografiar indrets molt interessants i conversar amb gent del poble que encara recorda el funcionament de sistemes ja desapareguts.
Gràcies a tots els col·laboradors!
Monumental alcavó entre els masos de la Bodega i Muletes (barranc de l'Arc) |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada