dissabte, 25 d’agost del 2012

Companyia de Teatre Soler-Mas de Sella (1935)



En l’esplèndida Setmana Cultural d’enguany, feta al 100% per veïns del poble, vam poder gaudir d’una nit de teatre a càrrec del grup Fasseures. Els joves actors i actrius foren els protagonistes, i demostraren, sota  la direcció d'Elena Alemany i Vicent García Soriano, que el futur està ben assegurat. 
En el llibret de Festes de l’any 2010 es va dedicar un escrit (1) sobre la història d’aquesta companyia de teatre que prompte farà 30 anys. Ara bé, certament, Fasseures no ha estat l'única agrupació teatral del nostre poble. I és que a Sella sempre hi ha hagut una gran afició pel teatre. Així doncs, a continuació presentem un curiós document que parla d’una d’aquestes companyies de teatre aficionat sorgides al llarg del segle XX.

Per ampliar feu clic a la imatge

El document ha sigut cedit per Eleuteria Soler i es tracta d’un contracte de lloguer entre els fundadors de la companyia Vicente Mas Ibáñez i Vicente Soler Ronda i el propietari d’un local on es representarien les obres. Aquest local estava situat al carrer Dª Catalina (hui Més Avall). Era l’any 1935 i la companyia va tindre la seua seguida fins que va arribar la Guerra Civil.

Vicente Soler "Carreró", home respectat i carismàtic
durant la primera meitat del segle XX

Després de Guerra, va continuar la companyia encapçalada, entre d’altres, per gent com Pepito el Taller, Ernestina, María Díaz, Ramón de Teresa i diversos xiquets i xiquetes que hui són grans. Les representacions es feien en el Casino de Pepe (Bar Americano), a l’eixida del "quartet" de la Torre. També als alts de la casa de Salvador de Roc i, posteriorment, al cine Avenida. La companyia va interpretar obres a Relleu, Finestrat, Elx i Oriola. Estaven involucrats, com no, els mestres Antonio Mora i Maria Jesús Tello (que va morir amb 103 anys). 

En fi, són apunts per a la història del teatre aficionat, que a Sella és molt destacable. Al poble sempre ha hagut molta afició i moltíssimes persones han interpretat alguna vegada una obreta, davant d’un públic entusiasta i nombrós. Només en el grup Fasseures vam contabilitzar més de 65 actors!
Esperem recollir més informació, oral i escrita, com la que ens ha regalat Eleuteria, a qui agraïm la seua donació.

PGF

(1): AAVV (2010): "Fasseures: quatre generacions de teatre", Sella 2010, pp. 49-51

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aixó es el paraor de Brotons

Salvador ha dit...

Quan va vindre a Sella un rector que li dien Vicente Garcia també va haver una reaixença del teatre afeccionat. Recorde que actuaven els germans Àngel i Maria el Conde, Sapena. Joaquín les Voltes, Pilar i molta més gent. També feien espectacles de varietats en els quals es catavai es ballava.Recorde a Rosa la Flaca, Matraca, Amparo el Bou i una germana del rector que la cridàvem Amparín i van tindre la gosadia d'atrevir-se amb una sarsuela. Els apuntadors crec que eren el Tio Vicent de Carreró i el seu fill Vicent. Els més joves també vam fer teatre i fins i tot vam actuar a Orxeta