dissabte, 29 de setembre del 2012

Història de les Barraques a Sella


S'apropa el primer diumenge d'octubre i les barraques es converteixen en l'eix central de la festa. Per aquesta raó, volem transcriu-re un interessant repàs històric, publicat al Llibre de Festes de l'any 2001 i redactat per J.S. (algú ens pot dir qui és?). 
Sens dubte, és un bon moment per recordar l'origen d'aquest fenomen social, tan estimat com discutit, que ha anat més enllà de la festa per convertir-se en un veritable motor de la vida sociocultural de Sella. Acompanyem el text de fotos de l'Arxiu i aprofitem per dessitjar-vos a tots i totes BONES FESTES (i coneixement).

Història de les barraques de Sella

per J.S.

Encara que molts ho desconeguen, les barraques es van incorporar a la nostra festa fa prous anys.
Este fenomen, hui tan arrelat i establit en la festa del poble, és probable que tinguera els seus orígens en la influència exercida per Alacant capital on és molt mes tradicional esta costum, pel fet que molt gent compartia la seua residència entre el poble i la capital, on havia hagut de desplaçar-se per motius laborals.
Esta teoria de què parlem la prova el fet que en les primeres barraques que van sorgir, gran part dels seus components, encara que d'ací, vivien i treballaven a Alacant, i a més, des del punt de vista geogràfic només les trobem en l'àrea d'influència d'esta ciutat, a la qual cosa afegiríem que al principi tenien un estil molt semblant.
En la seua primera etapa, per classificar-ho d'alguna manera, no estaven arrelades encara, sorgia de tant en tant alguna, desapareixent amb períodes alternatius més o menys extensos.
El primer precedent que trobem és EL SALONET a finals de la dècada dels 50 i que va desaparéixer tan ràpid com va sorgir.
Es crea en 1962 VIVIM DEL TRAGUET, coincidint amb la comissió de festes d'eixe any; també va ser curta la seua existència.

Vivim pel traguet, al seu local del carrer Major (on hui es troba la peixcateria)
Interior de la barraca Vivim pel traguet, indispensable per a entendre els origens de
la Rondalla de Sella que es formaria aleshores
Festes majors de l'any 1960 o 1961. Barraquers i amics tastant una paella

En 1964 naix la "mítica" EL TRÓ, la qual va sobreviure diversos anys en diferents locals, el Secanet i antics telers de l'Almàssera. Van arribar a portar diverses orquestres al seu propi local, tota una novetat per a l'època, arribant a ser tota una institució en les festes del poble.

Barraca El Tro, al seu local del Secanet, front al Xop
Interior de El Tró al local del Secanet. Durant unes recents reformes
en aquest local, encara es podien apreciar les pintades de la paret

L'any 1972, coincidint amb la decadència de EL TRÓ, sorgix en el desaparegut Cine Avenida ELS RESACHATS que també tenen orquestra propia com era costum.
En el mateix local i un any més tard, apareixen ELS AMERATS, gent un poc més jove que prenen el relleu dels anteriors.
Per estos anys, a mitjan dels 70, aprofitant un vell magatzem d'ametles es forma LA TRENCADORA, que aglutina als més jovens del moment.
Finalment, LA PUNYALÀ, creada pels músics de la banda a finals dels 70 i que també van arribar a portar la seua pròpia orquestra.

Publicitat del llibret de festes de l'any 1966

Una curiosa particularitat que tenien estes antigues barraques és el que la beguda que més es consumia era la SURRA, el component principal de la qual era el vi mesclat amb fruites i gran quantitat i diversitat de licors. Esta "combinació explosiva" s'efectuava en un recipient anomenat "Cossi", llàstima que s'haja perdut esta tradició.
Per a finalitzar deixarem per a posteriors entregues la segona etapa i actual, que al meu entendre va començar l'any 1982 amb la creació de ELS SELLERS, i que va donar pas a una nova forma d'entendre la festa, inclús amb una identitat pròpia molt diferent del que va ser els seus orígens.

4 comentaris:

MEQUETREFE ha dit...

Interessant article-com tots-. Em sorpren el que diu sobre la "surra", que és el que anomenem "sangria" i que, almenys entre els integrants de la meva barraca és una beguda que sempre acompanya casetes o celebracions populars, com per exemple les paelles.

Salvador ha dit...

Després de EL SALONET i abans de VIVIM PER EL TRAGUET, va estar la barraca ELS ASPENTOLATS, instal·lada al carrer Sant Vicente. Era un espai rodejat de una tanca de canyís i no fa gaires anys a la paret de l'església que dona a la costereta hi havia una pintada un posava el nom i una fletxa indicant l'adressa.
A les festes de 1987 es va muntar EL RASTRE al carreró d'Amparo l'espardenyera i va ser la precursora de LA PUNYALÀ i després de la REVOLICA.

Rosa ha dit...

Barraca " Les espentolaes" va surgir de la barraca "espentolats", nom que Pedro Canonge ens va nomenar a la seua filla i a nosaltres, i que van adoptar en femení per a la nostra barraca de xiques I que fà uns 23 ó 24 anys van formar 7 xiques, cansaes de barallar amb els xics nostres q estaven a la barraca "El Gnom"..

Anònim ha dit...

Ja sabem l'autoria d'aquest text publicat l'any 2001: Jaume "La Caixa". Doncs enhorabona per l'escrit Jaume!