dimecres, 13 de juny del 2012

Exposició: Cent anys d'indústria i comerç a Sella


La nostra aportació a la XVII Fira de Mostres. Ací teniu una xicoteta memòria gràfica






Tot l'esforç cobra sentit al captar l'interés dels xiquets. Conèixer el nostre passat com a base per a estimar i tindre cura del teu poble. Sembrar la llavor per al futur, com altres la sembraren en nosaltres

Cent anys d'indústria i comerç a Sella
-Presentació-

Al llarg del segle XX el poble de Sella va conèixer uns canvis socioeconòmics de primera magnitut. Alguns d’eixos canvis es veuen en la disminució del número i diversitat de comerços, industries i tallers, que foren molt nombrosos al passat.
Les dificultats de comunicació derivades d’una xarxa de carreteres i camins insuficient i precària, la impossibilitat d’accedir al vehicle motoritzat o, directament, la inexistència de les dues coses a principis de segle afavoriren que qualsevol habitant del nucli urbà tinguera cobertes les necessitats bàsiques de consum. D’aquesta forma, a banda dels mercats setmanals, a Sella es podia comprar tota classe de menjars, utensilis i objectes com ara roba, cànters, mobles, joguets i un llarg etcètera.
Però aquestos problemes de comunicació no significaven que el poble romanguera aïllat. Tot el contrari, una part majoritària de les produccions agràries es destinaven al comerç, de forma que existien xicotetes agroindustries que manipulaven i envasaven productes com ara l’ametla o la tomaca, sense oblidar els molins que convertien el cereal en farina. També es comercialitzaven productes derivats de la fusta dels pinars o de l’algeps, la calç i el carbó que es produïa al llarg del terme de Sella i voltants.

Finalment, els xicotets tallers i les manufactures a domicili que es desenvolupaven a l’ombra del tèxtil alcoià o de la industria vilera, representaven ingressos importants per a moltes famílies del poble.  
En aquesta exposició de l’Arxiu, pretenem recuperar una part del nostre passat industrial i comercial oferint un primer inventari de totes aquestes activitats als últims cent anys. Amb una sèrie de mapes, fotografies i documents, podrà conèixer la distribució de més de cent trenta negocis que van funcionar en els carrers del poble de Sella.




4 comentaris:

Dani ha dit...

Veig que l'Arxiu de Sella ja té logotip! Endavant, amics!

amparo ha dit...

Interessantíssima exposició. M'ha encantat.
Un gran treball que cal guardar en lloc segur, doncs és una part important de la nostra història, la de Sella.

Enhorabona a tots que els que heu participat per fer possible l'exposició.

Arxiver ha dit...

Gràcies als dos, la veritat és que ha sigut una activitat en el que ha participat molta gent i ens ha permés incrementar el fons documental i fotogràfic de l'Arxiu. Ho hem passat molt bé i em fet pinya. A veure si podem mantenir aquest format d'exposició i anar fent coses.

Glò ha dit...

Que gran esforç i que gran treball¡¡