divendres, 22 de juny del 2012

Noticies de l'Arxiu núm. 8 (maig de 2012)

Ja tenim completa la sèrie de televisió alemana Kara Ben Nemsi Effendi, que a principis de la dècada de 1970 va gravar uns capitols a Sella i altres pobles del voltant. Encara que la sèrie es pot veure a Youtube, com ja comentàrem en una entrada anterior, ara disposem d'una major qualitat d'imatge.

Francesc Llorca Ibi ens envia la partitura de la “Cota de Sella”, que apareix publicada en la important obra de Francesc Martínez i Martínez, Folklore Valencià. Es tracta d’una versió desconeguda de la jota de Sella.
Sobre el terme “Cota”, Francesc ens explica que és l’intent de pronunciació de la paraula castellana jota. Com que en català no existeix el fonema [χ], la gent de Sella, en intentar imitar aquest so consonàntic, articulava la consonant del seu sistema fonològic que més s'hi acostava: la [k]. Altres exemples d'aquest fenomen els trobem en la pronunciació de jefe com a [kefe], de José com a [kosé], de Javier com a [kavier] o d'Ángel com a [ánkel]. Ja endinsats en el segle XX, els valencians aprenguérem a pronunciar la j castellana, en part gràcies a l'escolarització, tot i que encara hi ha gent major amb dificultats per a pronunciar-la.



La lletra de la cançó apareix també recopilada dins les "Corrandes de Cocentaina" l'any 1924, en un treball de recerca per al Cançoner de Catalunya

Gràcies per la col·laboració!

4 comentaris:

Dani ha dit...

A Alcoleja es canta una cobla semblant després de l'Aurora, canviant "van a misa i al sermó" per "se'n van a la provessó", en la cançó "Tápate, María, tápate". També feu cançons populars després de l'Aurora?

Anònim ha dit...

Cançons d'aquest tipus, no (almenys ara no): es toca la jota de Sella.. quan feu l'aurora a Alcoleja? Pablo

Dani ha dit...

Es fa el dissabte de Festes, normalment l'últim cap de setmana d'Agost però, enguany, per diversos motius, s'avancen les Festes una setmana. És a dir, enguany l'Aurora es farà dissabte 18 d'Agost. Després es canten cançons populars (el tio Pep, la Barcarola, la volta els Quintos...) i ens fem un xocolate. I vosaltres? Quan es canta l'Aurora a Sella?

Arxiver ha dit...

A Sella es fa la matinada del primer diumenge d'octubre, en festes de l'Aurora. Estàs convidat (però no val gitar-se, o no t'alces..)