Durant aquest 2012 que finalitza s'ha complert el 200 aniversari del Forn de l'Era. Des de l'Arxiu volem concloure l'any recordant aquest esdeveniment amb l'edició de l'expedient trobat al Archivo General de Palacio (Madrid)
Fou un tres de desembre de 1811 quan Cristobal Herrero obtingué el beneplàcit del Reial Patrimoni per a construir un "horno de pan cocer", fet que es va produir durant l'any següent en un solar situat en el conegut aleshores com "Barrio de las Eras". Al costat del mateix (on hui té una casa la família "Tarròs") el poble pretenia construir el Reial Pòsit (1) per al blat de la baronia, que mai es va arribar a fer.
Forn del Cantó de l'Era des del carrer l'Om. A l'esquerra, la casa que ocupa el solar previst per a la construcció del Reial Pòsit |
El document, localitzat als fons del Archivo General de Palacio (situat al Palau Reial, en Madrid), va ser presentat en 2002 i ens va permetre datar correctament aquest conegut forn, que aleshores ocupava la barraca la Campana (2).
Déu anys després i amb motiu d'aquest aniversari, des de l'Arxiu hem fet una senzilla edició del document com a regal per a la família Santamaría, forners actuals de Sella als carrers Jesús i Secanet.
En especial, l'edició vol ser un senzill homenatge a Juan Santamaria (Juanito el Panader) que junt amb la seua dóna Maruja García foren els últims forners de l'Era, que va tancar entre els anys 1966 i 1967.
Juanito guarda la memòria d'aquest forn que durant més de 150 anys va coure la farina de part del poble de Sella, en totes les modalitats i presentacions que ens permet la nostra rica gastronomia.
Un forn de principis de 1800 construit en Aguilar de Ebro (Aragó). El seu disseny és molt semblant al del Cantó de l'Era. Arxiu de la Corona d'Aragó, Mapas y Planos, nº 372 |
Amb aquest humil homenatge, acomiadem 2012 desitjant-vos molta salut i sort per a l'any que comença. No oblideu tindre cura i defensar el patrimoni que, com el forn de l'Era, ompli els nostres carrers i el nostre terme d'Història. Descobrir-la i fer-la visible per a que tots gaudim aprenent del nostre passat, segueix sent una aventura encisadora que no vos podeu perdre.
(1) Els pòsits eren magatzems municipals de cereal (normalment blat) destinat a recollir una o varies collites anuals per a reserves de llavor (que es prestava a baixos interessos) o per a aliment en cas de fam. Alguns autors els consideren els antecedents de les Caixes d'Estalvi.
(2) Giménez Font, P. (2002): "El del Cantó de l'Era: un forn de 1811" en Sella en Festes, Comissió de Festes de la Divina Aurora.